Bamboe tuinmeubelen behandelen

Bamboe is helemaal hot. Het natuurproduct ademt charme en past bij vrijwel ieder bestaand interieur. Daarnaast is bamboe een materiaalsoort die uitstekend tegen het grillige Nederlandse weer kan. Het is uiterst sterk en heeft weinig last van uitzetten of krimpen. Dit komt voornamelijk door de harde buitenlaag van de bamboe. Ondanks deze harde buitenlaag is het van belang dat u uw bamboemeubel op de juiste manier schoonmaakt en behandelt. In deze blog leggen we je uit hoe je dit kunt doen.

Bamboe schoonmaken

Bamboe kun je het best met lauwwarm water afdoen. Gebruik liever geen schoonmaakproducten, zoals afwasmiddel of allesreiniger. Deze producten kunnen in het materiaal trekken en hierdoor ontstaan er soms verkleuringen. Is de bamboebank of bamboeschutting dusdanig vuil dat er een reinigingsmiddel nodig is? Gebruik dan een product dat speciaal gemaakt is voor het reinigen bamboe. Deze speciale onderhoudsproducten kun je in verschillende (tuin)centra verkrijgen. Belangrijk bij bamboe is wel dat je het goed droogt na het schoonmaken, zodat er geen eventuele vochtvlekken ontstaan.

Bamboe behandelen

Bamboe kan ook behandeld worden door een beschermlaag aan te brengen. Dit is geen vereiste, bamboe is van zichzelf sterk genoeg om tegen neerslag en uv te kunnen, maar met behulp van deze producten geniet je het langst van de originele kleur.

Bamboe behandelen kun je dan ook het best doen met een olie. Er zijn verschillende olies te verkrijgen om bamboe te behandelen. Staat de olie voor bamboemeubelen er niet tussen? Kies dan voor een olie die bestemd is voor teakhout. Teakhout heeft namelijk veelal dezelfde eigenschappen als bamboehout en deze oliën bieden daarom dezelfde bescherming. De olie vermindert verwering door zon(licht) en vergrijzing van het materiaal.

Bamboe in de winter

Een laatste tip is om je bamboe meubelen in vochtige periodes niet af te dekken met bijvoorbeeld een zeil of doek. Deze, vaak goedbedoelde, initiatieven kunnen voor vocht- of grijze vlekken zorgen. Mocht je de mogelijkheid hebben om het bamboe binnen en droog te zetten, dan raden wij dit zeker aan, maar anders is het het beste om je bamboe meubelen niet afgedekt buiten te laten staan.

Benieuwd naar de mogelijkheden van bamboe in jouw tuin? Of nog overige vragen over de behandeling van bamboehouten tuinmeubelen of schuttingen? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar nieuwsoverzicht