Onderhouden van je bamboe schutting

De natuurlijke kleuren van bamboe zijn vaak de reden voor de aanschaf van een bamboe schutting. Natuurlijk wil je dan zo lang mogelijk genieten van de originele kleuren, maar hoe doe je dit nou?

Zoals bij alle houtsoorten in de tuin zal bamboe op den duur gaan verweren en vergrijzen door uv-straling, vocht en temperatuurschommelingen. Om de levensduur van een bamboe schutting te verlengen en het vergrijzen tegen te gaan, is het belangrijk om bamboe periodiek te onderhouden.

Er wordt wel eens gezegd: ‘’hout is onderhoud’’. Dat geldt zeker ook voor bamboe.

Impregneren

Onze bamboe schuttingen en bamboematten worden geproduceerd in Indonesië. In het productieproces wordt de bamboe geïmpregneerd waardoor de levensduur automatisch verlengd wordt verlengd tot 5-7 jaar. Met goed onderhoud geniet je zeker nog wat langer van de schutting.

Bamboe schutting onderhouden

In alle tuincentra en meubelspeciaalzaken zijn verschillende onderhoudsproducten voor hout beschikbaar die ook goed werken voor onderhoud van een bamboe schutting.

Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief en zuiver onderhoudsproduct van plantaardige oliën, zoals gekookte lijnolie (of gekookte lijnzaadolie).

Een olie hecht namelijk goed aan het oppervlak en is verzorgend voor de bamboevezel. Hierdoor droogt de bamboe schutting minder snel uit waardoor het minder snel kan verweren en vergrijzen.

De zon en andere weersinvloeden vreet als het ware eerst de olie op het oppervlak aan voordat het de bamboe kan aantasten.

Wij adviseren om het bamboe periodiek te onderhouden. Schuttingdelen die veel in de volle zon staan, hebben waarschijnlijk een extra onderhoudsbeurt nodig vergeleken met panelen die in de schaduw staan. Aan de schutting zie je wanneer de olie is ingedroogd en een nieuwe ronde olie kan gebruiken. Het kan dus voorkomen dat twee tot drie keer per jaar oliën nodig is om de bamboe schutting optimaal te beschermen. Dit is situatieafhankelijk, vandaar dat we het advies geven om de schuttingen periodiek te behandelen.

Door het aanbrengen van een nieuwe laag olie komen de heldere en diepe kleuren van het bamboe opnieuw naar boven.

Stappenplan voor het behandelen van de bamboe schutting

De panelen hebben een reis van 16.000 kilometer afgelegd voordat deze in de Nederlandse tuinen komen te staan. In de container kan een aanslag van stof en vocht ontstaan.

Stap 1: Maak de panelen stofvrij

Hiervoor kun je een zachte handborstel of oude doek/t-shirt gebruiken.

Stap 2: Schoonmaken van de panelen

Schoonmaken doe je het gemakkelijkst met een emmertje water of door de schutting af te spoelen met een tuinslang. Eventueel zou je een reiniger voor hout kunnen gebruiken of een speciaal schoonmaakmiddel voor bamboe. Maak nooit gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen.

Zoals met elk reinigingsmiddel of onderhoudsmiddel is het belangrijk om altijd eerst een test uit te voeren. 

Stap 3: De bamboe schutting behandelen

Met een kwast of niet pluizende doek kun je de schuttingdelen behandelen met de gekozen olie.

We adviseren om eerst een klein deel te testen om een beeld te krijgen van het resultaat. 

Stap 4: Uitboenen van de schutting

Boen na 10 to 15 minuten de bamboe schutting licht uit met een oude doek. Hierdoor voorkom je dat de olie op de schutting gaat plakken.

Herhaal vanaf stap 3 wanneer er nog doffe plekken zichtbaar zijn op de schutting.

Mijn schutting wordt grijs, wat nu?

Zoals bij alle houtproducten die worden gebruikt voor buitentoepassingen gaat bamboe vergrijzen.

De zon is de grote boosdoener als het gaat om het vergrijzen. Uv-straling zorgt namelijk voor afbraak van de celluloselaag waardoor bamboe grijs wordt.

Wanneer de schutting licht vergrijst, kan het aanbrengen van een nieuwe laag olie de kleur al herstellen. Je brengt bovendien een beschermlaag aan waardoor verweer en vergrijzing zal vertragen.

Is de bamboe schutting compleet vergrijsd, dan kun je een ontgrijzer gebruiken om de schutting te restaureren naar zijn oorspronkelijke kleur. Na het aanbrengen van de ontgrijzer, zal je vrijwel direct resultaat zien.

Spoel de schutting af met water en behandel de bamboe schutting vervolgens met een olie om deze een nieuwe beschermlaag te geven.

De levensduur van de schutting kun je aanzienlijk verlengen mits goed onderhouden en juist geïnstalleerd.

Vragen?

Kom je er niet uit of twijfel je? Stuur een WhatsApp bericht en we helpen je graag verder.

Terug naar nieuwsoverzicht