Tips voor het creëren van een organische, natuurlijk tuin

Houd jij ook zo van de natuurlijke, organische tuin? Gelukkig lijken steeds meer mensen terug te komen op de tegeltuin. Het is natuurlijk ook wel echt héél saai, die volledig betegelde achtertuin! Alleen, een overwoekerde natuurlijk tuin, daar zitten we ook niet bepaald op te wachten. Hoe krijg je nu een fijne, overzichtelijke maar toch zo natuurlijk mogelijke achtertuin? Door het slim aan te pakken creëer je makkelijk een organische look en feel in je tuin, met minimaal tuinonderhoud.

Mooie ideeën voor de natuurlijke tuin

De natuurlijke, organische tuin mag gewoon deels uit tuintegels bestaan. Kies dan wel direct voor natuursteentegels om de juiste look en feel te creëren. Want dat is wat we willen bereiken binnen alle facetten van de tuin. Dit bereik je door zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken die je zorgvuldig op elkaar afstemt.

Het natuurlijke terras

Geen tuin zonder fraai terras. Kies je voor natuursteen, houten vlonders of combineer je beiden? Ze liggen aan de basis van de natuurlijke tuin. Indien je graag voor houten vlonders gaat, dan is het materiaal composiet een populaire keuze. Want composieten vlonderplanken bieden namelijk zoveel voordelen ten opzichte van gewoon hout. Composiet bestaat uit deels hout, deels kunststof, hierdoor kennen deze vlonderplanken een zeer lange levensduur. Maar dat zijn niet de enige voordelen: composiet vlonderplanken worden niet glad, zijn zacht aan de voeten, zijn onderhoudsvrij en zijn gemakkelijk te leggen. Ideaal dus voor de natuurlijke tuin!

Schutting en tuinmeubilair

Door te kiezen voor een natuurlijke schutting van bijvoorbeeld bamboe ben je niet alleen duurzaam bezig; je tuin krijgt er een mooie, natuurlijke uitstraling van. Combineer het geheel met bamboe tuinmeubilair, wat in alle soorten en maten verkrijgbaar is. Van loungebanken tot eettafelsets en ligstoelen. Deze organische materialen worden duurzaam gewonnen en geven een relaxte sfeer aan de tuin.

Tuinindeling

Enig tuinonderhoud is helemaal niet erg, mits het niet de overhand neemt. Zo kun je bijvoorbeeld d.m.v. tuin beton met L-elementen enkele mooie planten borders aanleggen en houd je het onderhoud klein. Ook verrijdbare etage-plantenbakken zijn geweldig! Kweek er je eigen tuinkruiden in en verplaats ze waar en wanneer je maar wilt dankzij de handige wieltjes!
Een gazon zien we tegenwoordig niet meer echt zitten; gras in de tuin kan namelijk behoorlijk intensief zijn om bij te houden. Wil je toch graag een stuk gazon, kies dan voor een robotgrasmaaier; deze ideale tuinhulp heeft het gazon in no-time gemaaid!

Bodembedekkers

Natuurlijke bodembedekkers zijn hartstikke handig. Plaats altijd wel eerst een stevige worteldoek en vul hierna het vlak op met bijvoorbeeld houtsnippers, of Ardenner split grind. Houd als vuistregel aan dat je een minimale laag aanlegt van ca. 5 cm. Bodembedekkers bestaan meestal uit organisch materiaal, je zult ze dan ook om het jaar moeten vervangen – mits je uiteraard voor steentjes kiest; deze kunnen jarenlang blijven liggen.

Terug naar nieuwsoverzicht